Passion, Kant, Talent & Kvalitet finder du her på online galleriet Art District.dk - Art Up Your Life ! 

You're currently on:

Jeanette Hiiri

JEANETTE HIIRI

”Jeg har aldrig kunne lade være med at lave ting, der formes af hænderne. Det er fascinationen af, at man kan oversætte noget, der eksisterer inde i én og få det ud,” fortæller den svenske keramiker Jeanette Hiiri.

”Det er meget konkret. Man får en ide, man arbejder med det, og man ser et resultat. Det er den levende proces, jeg holder enormt meget af,” fortsætter hun. 

Mød Jeanette Hiiri – en kunstner, der er ”vild med sit håndværk” og som forener kunst, fortællinger og symbolik i sin keramik.
 

RYGSÆKKEN SPÆKKET MED NATUR

Selve stilen og udtrykket mener Jeanette Hiiri stammer fra sin svenske opvækst:

”Man er jo den, man er og det præger én. Jeg er svensker og har derfor meget natur med i min rygsæk.”

Netop derfor er det især blomster – valmuer og hørblomster – der spiller hovedrollerne i hendes kunst. Det er Jeanette Hiiris vaser blandt andet et bevis på. Ideen bag den lille vase blomstrede, da Jeanette Hiiri ventede sit første barn og tænkte ”måske skal man have en lillebitte vase, fordi børn altid plukker små blomster.” 
 

DET ER TANKEN, DER DRIVER VÆRKET

Da Jeanette Hiiri fremførte sin seneste udstilling sammen med en smykkedesigner, var kodeordene fastholdelse og længsel. Hiiri tog sig af fastholdelse og resultatet afspejler Hiiris evne til at bringe symbolikken ind i kunsten, bl.a. i den store halskæde ”Chains of Perfection.” Den udspringer nemlig fra tanker, der fastholder kvinden i de roller, som hun har siddet i altid og stadig i år 2012 har svært ved at frigøre sig fra:

”På trods af, at vi kæmper så hårdt for ligestilling i samfundet, så er der bare nogle ting, der følger med og det kan gå hen og blive meget kvælende - deraf størrelsen på halskæden.” Hiiris keramik er billedlig og stærk, og det er tanken, der driver den.
 

KLUMPER, KARRIERE OG KERAMIK

Vejen fra drejeskive til keramik med symbolværdi har været ni år undervejs. Jeanette Hiiri er født og opvokset i Sverige, og det var også her, hun startede karrieren som keramiker. Oprindeligt skulle hun have været børnebogsillustrator, men på kunstskolen i Sverige var det obligatorisk at have keramik på programmet: 

”Første gang jeg skulle have keramik kunne alle de andre elever sidde ved en drejeskive og dreje – undtagen mig. Mine klumper fløj rundt,!” griner hun.

Men Hiiris stædighed gjorde, at hun hver weekend tog ud til skolen og sad ved drejeskiven, indtil hun havde lært det. Stædighed blev overtaget af interesse, og hun blev fanget af keramikken.